Har du influensa?

Hvordan vet du at du har influensa?

 
Dersom du er blitt snørrete og hoster, uten at det verker ellers i kroppen, så har du sannsynligvis bare blitt forkjølet.  Influensa kommer som regel ganske raskt på deg, og du kan bare i løpet av noen timer gå fra og føle deg vel til å føle deg ganske så sjaber.
 
Influensa kjennetegnes ofte ved at du får frysninger, noe som kjennetegner begynnende feber (i denne sammenheng) - du kan få hodepine og tørrhoste, og du føler deg generelt ganske dårlig, samtidig som muskler og ledd i kroppen din kan begynne å verke.
 
Hos små barn arter det seg noe annerledes, og ofte kan det starte fra magen, mens det også er vanlig at barnet utvikler symptomer som kan indikere halsbetennelse.
 
I forbindelse med en vanlig forkjølelse, vil du vanligvis ikke utvikle feber og dermed smerter i muskler og ledd.
 
Siden influensa, i likhet med forkjølelse, er forårsaket av virus - vil du ved begge oppleve at snørret er klart og blankt.  Dersom du opplever at snørret er gult og seigt, tyder dette på en bakterieinfeksjon - noe som i seg selv ikke behøver å være alvorlig, men utvikler du tilleggssymptomer som pusteproblemer, halsbetennelse og tette bihuler, kan det tyde på en bihuleinfeksjon og kan måtte behandles med antibiotika.
 
Jeg har influensa, hva gjør jeg?
 
Som en generell pekepinn behøver du ikke å oppsøke lege ved influensa, uten at du tilhører en av risikogruppene - og ikke alltid da heller.  Opplever du derimot pusteproblemer bør du oppsøke lege snarest. Personer med kols eller andre luftveisproblemer bør være særlig aktsom ved influensa, og oppsøke lege snarere enn seinere.  Personer med diabetes kan oppleve at det blir vanskeligere å regulere blodsukkernivå, og bør måle oftere enn vanlig.
 
Du bør passe på å få i deg nok veske, drikke mye vann, og minst 2,5-3 liter daglig.  Har du feber høyere enn 39 kan det være greit å ta febernedsettende i tillegg (selv om feber opp til 40 faktisk stimulerer immunforsvaret ditt).  Det mest vanlige er å ta paracetamol (finnes i: Panodil, Paracet, Paracetamol, Pamol og Pinex) - virker ikke det, kan du ta ibuprofen, som finnes i: Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox. NB! Dagsdosene som er angitt på pakken bør ikke overskrides! Og dagsdosene skal heller ikke tas i mer enn det som er angitt på pakken og maks i 7 dager!  For mye smertestillende kan virke mot sin hensikt, og kan forårsake leverskader.  Har du tatt for mye smertestillende må du oppsøke lege eller sykehus umiddelbart!
 
Bør jeg ha antibiotika / penicillin når jeg har influensa?
 
Nei, siden influensa er en virussykdom vil ikke antibiotika ha noen effekt - det samme gjelder ved vanlig forkjølelse.
 
Hvor lenge varer influensa?
 
Tidligere var det vanlig å være syk 3-5 dager i forbindelse med influensa, mens i de senere år, med innslag av blant annet svineinfluensa - er det ikke uvanlig at man er skikkelig syk i 5-10 dager, og man kan i flere uker etterpå oppleve å være noe snørrete og trøttere enn vanlig.  Skulle du oppleve å få feber, etter å ha vært febefri, kan dette indikere tilleggskomplikasjoner, som er utløst av influensa, i form av en bakteriell infeksjon - da bør du konsultere med legen din.
 
Vaksine, eller ikke?
 
Som en generell veileder, har folkehelsa (folkehelseinstituttet) anbefalt alle som befinner seg i risikogruppene, å vaksinere seg hvert år.
 
Dersom du har hatt influensa, vil denne kunne gi deg bedre og mer langvarig beskyttelse i påfølgende år, enn hva tilfellet er ved vaksinasjon.  En influensa i ny og ne vil derfor mer langvarig beskytte deg mot å få influensa igjen, og immunforsvaret har egentlig godt av å bli prøvd med ujevne mellomrom.  En influensa vil derfor kunne beskyttet deg mot nye tilfeller i flere år etter at du har hatt den - i motsetning til en vaksine som gjerne bare beskytter i ett års tid eller deromkring.  Dette kan imidlertid variere noe fra person til person.
 
Hvordan unngår jeg å få influensa?
 
Siden influensa smitter fra person til person, er det ofte vanskelig å beskytte seg, men å holde seg unna personer som nyser og hoster, samt en grundig håndvask - vil være det beeste du kan gjøre.  Med god håndvask menes en grundig vask med såpe, både under og over håndflaten, samt håndledd.  Du har sikkert sett når leger skrubber hendene sine før en operasjon - det er dette som menes med grundig håndvask.  Dette gjør du etter å ha vært i kontakt med andre som kan være smittet eller syk.  På generell basis vil en god og grundig håndvask etter at du har vært ute der andre ferdes heller ikke skade :)
 
Video av en grundig håndvask, slik vasker du hendene:
 
Nå finnes det i hovedsak 3 forskjellige typer influensa, og er du maksimalt uheldig kunne du teoretisk pådra deg alle disse i løpet av ett år, sjansene for dette er imidlertid svært svært små.
Click to view Facebook tab